Minimaregelingen: declareren versus aanbieden in natura

Minimaregelingen: declareren versus aanbieden in natura

Er zijn verschillende mogelijkheden om minimaregelingen vorm te geven. De ene gemeente kiest ervoor om te werken met een declaratiesysteem en de volgende gemeente laat haar inwoners in een webshop kiezen uit het aanbod. Met de technologie van AMCNEXXT zijn beiden mogelijk. We zetten de voor- en nadelen van declaraties en aanbod in natura op een rij, zodat jij voor jouw gemeente kunt bepalen wat het beste past binnen het bestaande beleid.


 
Publicatiedatum: 15-03-2018

Voor alle gebruikers toegankelijk
Papieren processen blijven bij de uitvoering van minimaregelingen onverminderd populair. Niet alle gebruikers zijn immers even digitaal vaardig en juist als het om minimaregelingen gaat, is het van belang dat iedereen mee kan doen. Toch blijft het declaratieproces van fysieke bonnetjes en het uitgeven van papieren vouchers een tijdrovende bezigheid. Om over de belasting voor het milieu en de hoge kosten nog maar te zwijgen. In de praktijk blijkt dat de digitale modules waarmee minimaregelingen worden uitgevoerd, eenvoudiger blijken te werken dan de gebruiker vooraf had voorzien. Overstappen naar digitale dienstverlening is dan ook het overwegen waard.

Digitaal declareren
Inwoners kunnen de kosten die zij in het kader van de minimaregelingen hebben gemaakt, eenvoudig online declareren, door een foto of scan van het betaalbewijs te uploaden. Het belangrijkste voordeel van een declaratiemodel ten opzichte van aanbod in natura, is dat de gebruiker niet gebonden is aan vaste aanbieders. Ook wanneer een bepaalde winkel of sportvereniging geen samenwerking heeft met de gemeente, kan er vanuit de minimaregelingen toch een vergoeding worden gegeven. Bijkomend voordeel is dat het voor de buitenwereld niet zichtbaar is dat er gebruik gemaakt wordt van overheidssteun, omdat het artikel of de dienst op de reguliere manier wordt afgerekend. Overigens is dit voordeel ook meteen een nadeel. Gebruikers moeten de kosten immers eerst zelf voorschieten en niet iedereen heeft daar het geld voor.

Aanbod in natura
Om te voorkomen dat gebruikers kosten moeten voorschieten, kun je er ook voor kiezen om het aanbod van minimaregelingen in jouw gemeente te tonen via een webshop. Het aanbod staat zo overzichtelijk bij elkaar en zonder dat er fysiek geld aan te pas komt, kan de gebruiker zelf naar behoefte een keuze maken. Dit maakt dat ook kinderen vanaf 12 jaar de regie kunnen krijgen om zelf te kiezen waar zij de subsidie voor willen gebruiken. Voor deze vorm van aanbod is wel een actieve deelname van de aanbieders vereist en in tegenstelling tot de oneindige keuzemogelijkheden bij digitaal declareren, is het aanbod beperkter. Anderzijds is door een beperkter aanbod maatwerk mogelijk en zorgt een actieve rol van de aanbieders voor een samenleving die bij elkaar betrokken is.

Wil je eens sparren om te ontdekken welke vorm in de uitvoering van minimaregelingen het beste bij jouw gemeente past, vraag dan vrijblijvend een inspiratiegesprek aan.