Minimaregelingen voor volwassenen met een baan

Minimaregelingen voor volwassenen met een baan

Niet iedereen die in armoede leeft, ontvangt een uitkering. Integendeel. Ruim 40% van de mensen met een inkomen rond het sociaal minimum heeft een betaalde baan en kan toch maar met moeite rondkomen. Gelukkig zijn er ook voor deze mensen regelingen die helpen om financieel iets meer lucht te krijgen. Veel gemeenten zijn al bekend met kindpakketten en regelingen die speciaal zijn ingericht voor kinderen die in armoede leven. Heel fijn natuurlijk, maar daarbij moeten we ook de volwassenen niet uit het oog verliezen. Ook voor hen zijn er diverse regelingen.


 
Publicatiedatum: 01-03-2018

Bureau Minimaregelingen
Net als bij verschillende kindpakketten het geval is, kun je als gemeente financiële ondersteuning bieden bij het ondernemen van leuke activiteiten voor volwassenen. Denk dan bijvoorbeeld aan het vergoeden van bioscoopkaartjes, een vergoeding voor concert- of saunabezoek of het betalen van de contributie voor een muziek-, dans-, toneel- of sportvereniging. Een voorbeeld is de gemeente Veenendaal. Zij voert dergelijke regelingen uit onder de naam Bureau Minimaregelingen, samen met gemeenten Rhenen en Renswoude.

Praktische regelingen
Naast een tegemoetkoming voor allerlei leuke activiteiten hebben mensen met een laag inkomen ook behoefte aan praktische zaken. Als gemeente is het daarom goed om ook eens over deze zaken na te denken. Zo zijn er bijvoorbeeld in sommige gemeenten regelingen voor huurkorting of gratis openbaar vervoer.  Daarnaast bieden steeds meer gemeenten minima de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een taal- of computercursus.

Hoe kun je deze regelingen als gemeente vormgeven?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de inwoners van jouw gemeente gebruik te laten maken van de regelingen. In gemeenten als Utrecht kunnen mensen met een laag inkomen gebruik maken van een stadspas. Belangrijk voordeel van een dergelijke pas is dat de gebruiker de kosten niet eerst voor hoeft te schieten, wat bij het achteraf declareren wel aan de orde is. Een andere mogelijkheid is het presenteren van het aanbod in een webshop. In één oogopslag is duidelijk wat het aanbod is en daarnaast is direct inzichtelijk hoe hoog het (resterende) tegoed is.

Wil je weten of zo’n webshop ook in jouw gemeente van meerwaarde kan zijn? Vraag dan een demo aan waarin je direct kunt ervaren hoe gemakkelijk het werken met de software is.

Demo aanvragen